Feestelijk getinte 14e Open Graauwse wederom een succesvol toernooi

9 januari 2016 - Graauw - In het Zeeuws-Vlaams tafeltennis en zelfs ver over deze grenzen is het toernooi niet meer uit de agenda te denken. Spelers verdeeld over zes poules en twee jeugdpoules streden sportief, ieder op eigen niveau om de hoogste eer. Lauw Kopmels uit Breda werd aan het eind van de dag tot algeheel winnaar gekroond door eerst te eindigen in poule 1.

Vanaf half elf was het verzamelen voor de leden die een handje toe konden steken om alles tijdig gereed te hebben. Ondanks het ruime aantal vrijwilligers heerste er toch af en toe wat stress omdat de tijd vaak sneller gaat dan je zou verwachten. Uiteindelijk was alles gereed en was er nog tijd voor koffie met een koffiekoek. Zoals eerdere edities ook vermeld was Jeannette (met hier en daar wat steun van de wedstrijdleider Jules) weer de stevige fundering als onmisbare ondersteuning voor deze dag, aan niets ontbrak het spelers en supporters de hele dag door. Vivian, vooral bekend van het goede tafeltennis, lukt het ook niet meer onzichtbaar te blijven. Door haar kook- en bakkunsten waren er lekkere soepen en cake in overvloed aanwezig.

Zoals iedere Open Graauwse gaf Corine het startsein voor het toernooi met een mooie speech. Dit keer was er ook aandacht voor oud-Graauwenaar Remy Mangnus vanwege zijn vele verdienstelijke activiteiten om Graauw sportief op de kaart te zetten met o.a. tafeltennis. Voor Remy is een bronzen standbeeld in de maak maar er is nog niet genoeg geld ingezameld om dit af te maken. Dus hierbij een warme oproep voor ieder die nog wat in de lege mayonaisepot kan doneren!

Laat in de ochtend bleek er nog belangstelling voor een jeugdtoernooi. Vier jongens en een meisje in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar werkten samen in de middag twee toernooitjes af. Lars Dankaart trok na een felle strijd met Niek Verschuren aan het langste eind en eindigde als eerste. Laura Vael werd derde voor Tijs Verschuren (4) en Niels de Bruin. De prijs voor alle deelnemers, broodje frikandel, overleefde het niet veel langer dan vijf minuten.

In poule 6 stonden een aantal bekende recreanten zoals Davy de Bruin, Sven Dankaart en Bertus de Baar achter de tafel. Zij moesten het deze keer opnemen tegen de oprukkende jeugd en Sharida van Laere. De sportieve recreanten konden niet voorkomen dat Rik Jurgens beslag op de eerste plaats legde, broer Koen nummer twee werd en Luuk van de Walle nummer drie. Laatstgenoemde wist wel in een parallel toernooi de Graauwse jeugdtitel op zijn naam te schrijven, wat aantoont dat deze talenten zeer dicht bij elkaar zitten. Deze prestaties zijn ook de lokale pers niet ontgaan en terug te lezen in de PZC. Sven Dankaart kwam met trots de rode lantaarn weer ophalen voor de rest van 2016. In de wandelgangen blijkt deze tafeltennisser een gerenommeerd darter te zijn, maar dit geheel terzijde.

Poule 5 werd vooraf reeds de poule des doods genoemd, diverse thrillers stonden hier op het programma. Favoriet Jack van Laere won deze poule uiteindelijk vrij eenvoudig, hij maakte geen enkele fout en lonkt nu al richting tafel vier van 2017. Inge de Belder speelde deze middag zeer verdienstelijk en eindigde voor Reggie de Waal als zesde. Ruben Bertram nestelde zich knap op het podium en ging met brons naar huis. De strijd tussen Rob Durinck, Nico Mahu en John de Koster kon alle kanten op was vooraf de verwachting. John toonde zich de beste en moest enkel Jack voor zich laten. Nico en Rob vochten in hun onderlinge partij uit wie de vierde plaats zou innemen. Na een thriller (met een set 19-17) was het Nico die tot op het laatst iets scherper aan de tafel was.

Poule 4 werd overschaduwd door het late afhaken van de geblesseerde Marcel Verschuren. Maar ook in de sport is de ene zijn dood de andere zijn brood. Preses Corine zag hierdoor haar kansen op een medaille dit jaar stijgen en was op en top gemotiveerd. Op Freddy Lambrechts stond geen maat, geen enkele partij gaf hij weg en hij won vrij gemakkelijk de poule. De jonge Erik Verhelst werd knap tweede net voor Etiënne Borm. Henri Jurgens en Patricia Molders werden respectievelijk nummer 4 en 5. Wel moet vermeld worden dat nummer twee t/m vijf allen drie winstpartijen hadden. Corine sloot, na goede partijen te hebben gespeeld, als zesde af net voor Marcel Vael.

Over jeugdig talent gesproken, in poule 3 wist de 12-jarige Jim van Acker zich verzekerd van de eerste plaats voor een aantal ervaren cracken waaronder Theo Vernimmen (5), Rob Hoek (4), Serge Hoek (2), Paul Remorie (7), Benny van Duyse (8). Rick van Bellen werd derde en Marco Ivens eindigde als zesde.

Zo vader zo zoon, wat betreft prestatie. Wim van Acker haalde goud binnen in poule 2 met één verlieswedstrijd. Onze vrienden uit Breda stonden naast Wim op het podium, Paul op nummer twee en Erwin van Laere op nummer drie. In deze poule moesten de mannen van Aloysius het onderspit delven, Mark Staal eindigde als nummer acht en Hurby de Wilde als nummer zeven. Tussen het podium en deze mannen waren nog Erik Valkenburg (4), Erwin Oranje (5) en John Roose (6).

Aan de elite tafel (poule 1) waren er acht spelers die gingen proberen de Open Graauwse op hun naam te schrijven. Voor Wilfried Dumez begon het toernooi niet naar z'n goesting, hij had verloren van een meisje! "Dat kan toch niet" waren letterlijk zijn woorden. Achteraf bleek dit meisje onze eigen Vivian te zijn die uiteindelijk als derde zou eindigen vóór Wilfried (4). Beiden kunnen zeer goed tegen het verlies en gunnen elkaar het succes. Lauw Kopmels werd nummer één voor Joris Malcontent (2). Ook hier moet vermeld worden dat de rekenkamer veel werk heeft gehad, de eerste vier hadden allen vijf gewonnen partijen en de poule bleek heel de dag razend spannend. Gert-Jan van Beckhoven (5), Robin Verboom (6), Rob Wijnen (7) en Rein Schellingerhout (8) maakten de stand hier volledig.

Aan de bar was na het toernooi tijd om wat bij te praten en tanken, zo'n middag levert altijd weer mooie anekdotes op die onder het genot van een trappist alleen maar mooier worden. Na de officiële prijsuitreiking kon dan rond de klok van half negen worden begonnen aan het koude en warme buffet van Slagerij Peter. De zaal werd gezellig gemaakt met wat schemerverlichting, aangeklede tafels en 44 mensen die mee aten. Halverwege werd het nog schemeriger in één hoek van de zaal doordat een lamp van de boekenkast viel. Ook nu had Corine weer een treffend woordje voor handen. Toon de Koster (afwezig maar zoon John nam honneurs waar) werd geëerd vanwege zijn 60 jaar lidmaatschap, naar eigen zeggen. Vanwege het 57-jarig bestaan van de vereniging dit jaar levert dit wat discussie op maar de ouderen onder ons wisten te vertellen dat er een tijd was vóór Aloysius en die rekenen we mee. Daarna werd ook Wilfried in het zonnetje gezet en tot erelid benoemd vanwege zijn 50-jarig jubileum bij Aloysius. Zelf was ie verrast want hij wist ook niet meer dat hij vanaf zijn tweede levensjaar achter de tafel stond. Na het dessert werd er nog een afzakker gedronken en gingen de meesten voldaan naar huis.Uitslagen Senioren
Poule 1 Poule 2 Poule 3 Poule 4 Poule 5 Poule 6


Lauw Kopmels Wim van Acker Jim van Acker Freddy Lambrechts Jack van Laere Rik Jurgens
Joris Malcontent Paul van Laere Serge Hoek Erik Verhelst John de Koster Koen Jurgens
Vivian Blanckaert Erwin van Laere Rick van Bellen Etiënne Borm Ruben Bertram Luuk van de Walle
Wilfried Dumez Erik Valkenburg Rob Hoek Henri Jurgens Nico Mahu Bertus de Baar
Gert-Jan van BeckhovenErwin Oranje Theo Vernimmen Patricia Molders Rob Durinck Sharida van Laere
Robin Verboom John Roose Marco Ivens Corine Kisling Inge de Belder Davy de Bruin
Rob Wijnen Hurby de Wilde Paul Remorie Marcel Vael Reggie de Waal Sven Dankaart
Rein Schellinger- houtMark Staal Benny van Duyse


Uitslagen Jeugd
Poule 1 Poule 2
Luuk van de Walle Lars Dankaart
Rik Jurgens Niek Verschuren
Koen Jurgens Laura Vael
Tijs Verschuren
Niels de Bruin


terug naar EVENEMENTEN