Open Graauwse 2017

 • Foto's Open Graauwse

 • Klik hier voor de Open Graause foto Slideshow.


  15e editie van de Open Graauwse gesierd door vele toppartijen in alle poules.

 • Door Marcel Verschuren

  14 januari 2017 - Graauw- Waar het weer buiten niet aantrekkelijk was met natte sneeuw, hagel en koude temperaturen was daar in het gemeenschapshuis in Graauw niet veel van te merken. Het inmiddels traditioneel openingstoernooi bij Aloysius was zoals gebruikelijk helemaal volzet met deelnemers en trok deze editie ook veel toeschouwers.

  's Ochtends had al een groepje mensen in alle vroegte de zaal al helemaal in paraatheid gebracht. Stonden de prijzen reeds klaar en was de kermisvlaai (uit de dwarsstraat) voor bij de koffie al aangesneden. Grote pannen soep (met vlees van Bracké en groenten van de Deckere!) ontbraken ook dit jaar niet en ging de vettemperatuur voor 12:00h al richting de 180 graden. Achter de bar waren altijd minimaal twee vriendelijke dames aanwezig om mensen te voorzien van drank. De wedstrijdleiding had weer het hoofd moeten breken over de poule indeling, moet die ene speler niet een poule hoger of zal het zo ook wel gaan? Achteraf bleek alles weer aardig goed te kloppen! Kortom mogen alle vrijwilligers bedankt worden voor alle hulp waardoor een toernooi als de Open Graauwse georganiseerd kan worden.

  Omdat inmiddels de voorzittershamer overgedragen is van Corine naar Henri was de opening ook van de nieuwe voorzitter. In de grote zaal werd iedereen verwelkomd, de huishoudelijke regels doorgenomen en benadrukte Henri dat hij hoopte op een sportieve en gezellige middag. Vervolgens werd nog een groepsfoto genomen van elke poule en het pingpongen kon beginnen!

  Dit jaar stond er een goed bezet jeugdtoernooi op de agenda. Er waren zeven deelnemers aanwezig die woonden rondom de Steense kerktoren. In een dubbele competitie speelden ze allemaal 12 wedstrijden om zich te proberen kronen tot Open Graauws jeugdkampioen 2017. Hoewel er clashes waren tussen broers, broer/zus en beste vrienden ging het er sportief aan toe. De enige dame Fenne Dankaart, die groeide naarmate het toernooi vorderde, werd zevende. Niels de Bruin wist de clash van Absdale tegen zijn vriend Job van Acker te winnen, de heren eindigden vijfde en zesde. Tijs Verschuren die het de favorieten in de top 3 toch nog knap lastig maakte eindigde met de vierde plaats in de middenmoot. Voor Jaron van de Vijver en Lars Dankaart moest de rekenkamer overuren maken, met een minimaal verschil wist Lars het zilver te pakken en was de bronzen plak voor Jaron. Niek Verschuren was dit jaar de sterkste en liet zich trots door de voorzitter tot winnaar kronen. Voor alle jeugdspelers was er een broodje kroket geregeld en nog belangrijker: een mooie bedrukte medaille voor iedere deelnemer. De strakke begeleiding was in handen van Anika, Marjolein, Davy en Sven.

  Aan tafel zes werd sportief gespeeld door de recreanten en aanstormende jeugdspelers. Bertus de Baar, niet meer weg te denken aan deze tafel, speelde niet veel punten bij elkaar maar leverde goed tegenstand en beloofde ook volgend jaar weer van de partij te zijn. Ruben Bertram werd derde op een fractie van de jonge Tessa Platjouw die tweede werd. De kampioen van tafel zes was de runner up Reggie de Waal, daar moet in de polder (ook) flink op tafeltennis geoefend zijn het afgelopen jaar! Aan deze tafel, maar niet in de zaal, ontbraken dit jaar (wederom) Paul van Hove, Sven Dankaart en Davy de Bruin.

  Een tafel ernaast was er ook veel strijd, toch moet eerst gezegd worden dat Etienne Borm (Aloysius 2) oppermachtig, ongeslagen op plek nummer 1 eindigde. Voor de overige plaatsen was het niet zo snel duidelijk wie op het podium zou eindigen. Uiteindelijk was het Paul Remorie en Paul Rijk die tweede en derde eindigden, gelijk aantal punten maar beslist op onderling resultaat. Marcel Vael wist voor zijn teamgenoot John de Koster te eindigen in de stand maar verloor de onderlinge partij, de twee konden achteraf samen toch nog een pintje drinken.

  Wederom was het Aloysius 2 dat de poulewinst pakte, Benny van Duyse was met recht de sterkste aan tafel 4 door zes van de zeven partijen te winnen. Zeer kort gevolgd door Winsly Athaide uit Hulst die tweede werd, voor hem ligt een lucratief contract klaar vanaf het seizoen '17/'18 bij Aloysius en is hij op enkele kleine puntjes na akkoord. Voor de rest was het zo'n typische poule waar iedere speler van elke andere kon winnen, mooie partijen met variërende onverwachte uitslagen. De Leffe werd Theo Vernimmen net niet fataal en kwam op de valreep nog als derde op het podium.

  Ook op tafel 3 waren er aantrekkelijke partijen voor het publiek, spelers zeer aan elkaar gewaagd waardoor enkele spannende 3-setters gespeeld werden. Renato de Bruin en Harald Verschuren trokken het door tot een 1-1 setstand met 11-11 in de derde set waarbij de eerstgenoemde aan het langste eind trok. André Opendorp werd met minimaal verschil derde maar nam de bronzen plak mee naar het midden van het land. De Bredase Erwin Oranje werd knap tweede achter de Terneuzense winnaar John Roose. Plaatselijke favoriet Mark Staal bleef met een vierde plek net buiten de prijzen.

  Aan tafel 2 staan de doorwinterde tafeltennisspelers die een hoog niveau laten zien waarvoor mensen naar een zaal komen kijken. Serge Hoek, zoon van, had een zwaar toernooi. Ondanks de inzet bleef hij puntloos. Wim van Acker bleef zoon Jim voor en werd derde in de poule, toch moest hij tot het gaatje gaan om zoonlief te verslaan (16-14, 13-11). Het zilver was voor Francois Baert van Effect'71, hij had waarschijnlijk geluk dat zijn talentvolle zoon geblesseerd was. De winnaar van de poule werd ongeslagen Jeanne de Waal uit Lamswaarde Hulst.

  Wie wordt er Algemeen Open Graauws Kampioen 2017? Lauw Kopmels van Belcrum was in ieder geval aanwezig om zijn titel van vorig jaar te verdedigen, zijn twee verenigingsgenoten Rob Wijnen en Gertjan van Beckhoven waren niet van plan hem dit cadeau te doen. De tafel was van hoog niveau: Vivian Blanckaert en Wilfried Dumez hebben geen verdere introductie nodig, Joris Malcontent zou de prijs graag op zijn CV bijschrijven, Frans Rijn komt niet voor niets vanuit Terneuzen naar Graauw rijden en de 15-jarige Liam Verschuren uit het Belgische Koewacht wil zich meten op dit niveau. Mooie partijen werden gespeeld en vaak met minimale verschillen beslist. Graauws icoon Wilfried Dumez wist beslag te leggen op de bronzen plak. De finale kwam pas in de zevende ronde, Lauw en Joris waren nog beiden ongeslagen tot dan. In een 3-setter (11-8, 10-12, 3-11) bleek Joris de sterkste en schreef terecht het toernooi op zijn naam.

  Na de wedstrijden was het nog gezellig aan de bar. Voorzitter Henri sloot het formele gedeelte van het geslaagde toernooi af via de prijsuitreiking en zette de bardames nogmaals terecht in het zonnetje. De gebruikelijke After Party werd druk bezocht en werd er voor iedereen Grieks geserveerd.

 • De uitslagen van de poules.

  Jeugdpoule 1: 1. Niek Verschuren 2. Lars Dankaart 3. Jaron van de Vijver 4. Tijs Verschuren 5. Niels de Bruin 6. Job van Acker 7. Fenne Dankaart

  Poule 1: 1. Joris Malcontent 2. Lauw Kopmels 3. Wilfried Dumez 4. Vivian Blanckaert 5. Liam Verschuren 6. Gertjan van Beckhoven 7. Rob Wijnen 8. Frans Rijn

  Poule 2: 1. Jeanne de Waal 2. Francois Baert 3. Wim van Acker 4. Paul van Laere 5. Jim van Acker 6. Erwin van Laere 7. Serge Hoek

  Poule 3: 1. John Roose 2. Erwin Oranje 3. André Opendorp 4. Mark Staal 5. Renato de Bruijn 6. Harald Verschuren 7. Marco Ivens 8. Rick van Bellen

  Poule 4: 1. Benny van Duyse 2. Winsly Athaide 3. Theo Vernimmen 4. Wilco Nieuwenhuizen 5. Henri Jurgens 6. Marcel Verschuren 7. Jack van Laere 8. Erik Verhelst

  Poule 5: 1. Etienne Borm 2. Paul Remorie 3. Paul de Rijk 4. Marcel Vael 5. Corine Kisling 6. Louis de Rijcke 7. Luuk van de Walle 8. John de Koster

  Poule 6: 1. Reggie de Waal 2. Tessa Platjouw 3. Ruben Bertram 4. Dick ter Berg 5. Rik Jurgens 6. Inge de Belder 7. Koen Jurgens 8. Sharida van Laere 9. Bertus de Baar

 •