Open Graauwse 2018

Foto's Open Graauwse 2018

Klik hier voor de Open Graause foto Slideshow.


Terugblik Open Graauwse 2018

Door Henri Jurgens

Op 13 januari vond in het Gemeenschapshuis te Graauw voor de 16e keer de open Graauwse Tafeltenniskampioenschappen plaats.

Zoals de laatste edities van dit toernooi gebruikelijk, was de inschrijving overweldigend, hetgeen resulteerde in een vol competitieschema. Met 6 seniorenpoules van elk 8 spelers en 1 jeugdpoule van 10 spelers beloofde het ook dit jaar weer een prachtig toernooi te worden.

Dit jaar was door de organisatie gekozen voor een wat andere opzet van de tafels in de sporthal, zodat het in groten getale opgekomen publiek een nog aantrekkelijker zicht op alle wedstrijden kon worden geboden.

Maar zoals altijd kent dit toernooi zijn aantrekkingskracht niet alleen door het sportieve element: Het sociale aspect om na de feestdagen weer gezellig met elkaar te kunnen bijpraten onder het genot van de vele lekkernijen, draagt er ook aan bij. Vivian en Sterra zorgden voor de deelnemers bij binnenkomst dat er een lekker stuk taart beschikbaar was bij de koffie.

Naast bevriende verenigingen uit de omgeving die jaarlijks deelnemers aan de Open Graauwse inschrijven, mogen we als sinds jaren rekenen op de deelname van leden van Belcrum uit Breda. Een nieuwe trend die zich aftekent is de deelname van leden van TVS uit Scherpenzeel - de vereniging waar enkele Aloysianen een historische band mee hebben - nu al voor het derde jaar present op het toernooi. Zij arriveerden met een delegatie van 8 spelers en 2 supporters na een reis van 175 kilometer per gehuurd busje tijdig in Graauw om aan het toernooi deel te kunnen nemen.

Om kwart over 12 werd iedereen door onze voorzitter namens Aloysius een hartelijk welkom geheten en het beste voor 2018 gewenst., waarna het toernooi om half 1 van start kon gaan.

Gedurende de toernooidag was er in de bar, die door de onmisbare vrijwilligers Jolande, Jolien en ons geblesseerde lid Mark op perfecte wijze werd gerund, heerlijke zelfgemaakte soep (dank aan Rob Durinck en Judy Jurgens) of een lekker belegd broodje verkrijgbaar.

Het jeugdtoernooi werd dit jaar zeer goed bezet met 10 deelnemers, te weten Lars de Vetter, Sander Vink, Jaron van de Vijver, Niels de Bruin, Job van Acker, Jim de Koster, Wouter Vael, Tijs en Niek Verschuren en Finn van Eerdenburgh, waarbij na een verbeten, doch sportieve strijd, Finn met de eindzege aan de haal ging. Na de prijsuitreiking, waarbij alle deelnemers een herinneringsmedaille ontvingen, werden de jeugdhelden getrakteerd op een lekker broodje aan de bar. De leiding bij de jeugd was bij Sven en Davy in goede handen en de mannen werden dan ook met wijn bedankt voor hun goede zorgen.

In Poule 6 tekende zich dit jaar een strijd af tussen Corine, Rob, Willem Verwoerd (TVS) en Rik om de bovenste plaatsen in de Poule, waarbij de ervaring van Corine mogelijk van doorslaggevende betekenis is geweest, aangezien ze afgetekend met 7 winstpartijen uit 7 wedstrijden overtuigend poulewinnaar werd. Peter, Ruben, Inge en Bertus hebben gestreden om de plaatsen achter de top 4, waarbij Bertus zich uiteindelijk meester maakte over de poedelprijs.

Poule 5 kende in good old Freddy Lambrechts een outsider voor de poulewinst. Echter, door de onderlinge wedstrijd tegen Louis te verliezen eindigden beide heren weliswaar op een gelijk aantal punten, maar mag Louis zich uiteindelijk poulewinnaar noemen. Een verdienstelijke derde plek werd door nieuwkomer Mike Opendorp (TVS) veroverd, vlak voor Frank van Puyvelde (RDT), Jack, John, Paul de Rijk (Reynaert), en Francesco de Waal (SAR '72).

In Poule 4 mag de einduitslag regulier worden genoemd met een soevereine Erik Verhelst (Effect '71) als Poulewinnaar. Dat Erik na de eerste 6 winstpartijen in zijn laatste wedstrijd van Marcel Vael (poedelprijs in poule 4) verloor, mag als een opvallend feit worden vermeld. Theo en Benny completeerden in deze poule met 5 winstpartijen de top 3, net voor de middenmoot bestaande uit Henri, Marcel Verschuren en Etienne. Paul Remorie (SAR '72) greep door zijn winst tegen Marcel Vael net naast de poedelprijs.

In Poule 3 bleek André Opendorp (TVS), die als chauffeur van een busje het Scherpenzeelse gezelschap tijdig in Graauw wist te brengen, de meest constante en attente speler van de poule door 6 van zijn 7 partijen in winst om te zetten. Aanvankelijk leek het erop dat clubgenoot Serge Hoek met hem mee zou strijden om de toppositie, maar na de eerste drie winstpartijen, ging het bij Serge minder soepel, waardoor hij net buiten de top-3 viel op een vierde plaats. Erwin van Laere (Belcrum) had last van het tegenovergestelde als Serge en moest duidelijk weer even op gang komen in zijn oude omgeving. Na verlies in zijn eerste 2 wedstrijden, eindigde hij binnen de top 3 met 4 gewonnen wedstrijden. Tussen de bedrijven door bleef Bram Vroonland (SAR '72) als constante factor in deze poule bijna al zijn wedstrijden winnen en eindigde met 5 gewonnen partijen op een verdiende tweede plaats. Erwin Oussoren (TVS), Renato de Bruijn (Reynaert), Wilco Nieuwenhuizen (TVS) en Winsley Athaïde (Reynaert) eindigde in deze poule op plaats 5 tot en met 8.

Poule 2 kenmerkte zich door de kleine verschillen tussen de nummers 1 en 2 alsook tussen de nummers 3 en 4. Uiteindelijk gaf het onderlinge resultaat tussen Anja en Frans Rijn (Effect '71) de doorslag waardoor Anja er met de poulewinst vandoor ging. Vaste deelnemers François Baert (Effect '71) en Wim van Acker (SAR '72) twistten samen om plaats 3, waardoor ook hun onderlinge resultaat de rangorde bepaalde. François trok hierbij aan het langste eind. Paul van Laere (Belcrum), John Roose (Effect '71), Jim van Acker (SAR '72) en Erwin Oranje (Belcrum) completeerden de top 8. Tekenend voor de progressie van Jim is zijn setwinst tegen Anja en wedstrijdwinst tegen François. Van Jim gaan we dus meer horen in de toekomst.

De 8 spelers die poule 1 vormden, zorgden tijdens deze editie van de Open Graauwse voor een thriller van een competitie. Het verschil tussen de winnaar van de poule en de nummer 5 was slechts 1 gewonnen wedstrijd. Van de 28 gespeelde wedstrijden in deze poule werden er liefst 16 beslist na het spelen van een 3e set. Het speelschema deed ook nog eens een duit in het zakje, doordat pas in de laatste speelronde de winnaar van het onderlinge resultaat tussen runner-up van editie 2017 Lauw Kopmels (Belcrum) en Wilfried bepalend zou zijn voor de eindwinst in deze poule. Beide heren hadden (uiteraard) 3 sets nodig om het onderlinge verschil in cijfers uitgedrukt te krijgen, maar omstreeks kwart over 7 werd dan toch duidelijk dat Wilfried met 11-8, 4-11 en 11-8 uitgeroepen werd tot winnaar van de sterk bezette poule 1. Vivian maakte het lokale feest nog completer door zeer knap als 3e te eindigen, vlak voor Jan van de Beek (TVS) en Gert-Jan van Beckhoven (Belcrum) ook elk met 4 winstpartijen. Mika Baert (Effect '71), Joop Maas (SAR '72) en Rein Schellingerhout (TVS) eindigde vlak achter de top 5.

Na de prijsuitreiking met de inmiddels befaamde streek-, kaas- en fruitpakketten voor de top 3 van elke poule en een fles wijn ter aanmoediging voor elke poedelprijswinnaar, heeft een groot deel van alle deelnemers gezamenlijk gebruik gemaakt van een stamppot buffet. Al met al was ook deze editie van ons toernooi weer zeer geslaagd.

Alle vrijwilligers nogmaals bedankt voor jullie inzet en we kijken uit naar de zeventiende editie van dit prachtige toernooi.