tjèrdag 2012

Door Hans Hoek

17 november was het weer zover.
Naarmate die datum dichterbij kwam, nam op de clubavonden de nieuwsgierigheid naar wat er zou gaan gebeuren merkbaar toe! Deze werd niet in het minst veroorzaakt door de geheimzinnigheid, waarmee de Tjercommissie, dit jaar bestaande uit Inge de Belder, Benny van Duyse, Jules Voet en Hurby de Wilde, zich af en toe even uit de tafeltenniszaal terug trok om kort daarop met een niets verradende blik hun bat weer ter hand te nemen alsof zij zelf ook geen idee hadden wat zij zojuist hadden besproken?. Totdat de eerste berichtgeving per mail verscheen en het duidelijk werd, dat de dag zich in Antwerpen ging afspelen en dat voor vervoer per bus gezorgd werd evenals voor een gezamenlijk diner s'avonds.
Daar stonden we dan die 17e november 's middags om 13.00 uur voor het Gemeenschapshuis met zo'n 25 mensen klaar om in de bus te stappen, die ons via Nieuw-Namen en Kieldrecht op de linkeroever in Antwerpen pal voor het restaurant "Scheldezicht " afzette voor de eerste consumptie. Er zouden er die dag nog vele volgen?.!
We werden door de Tjercommissie in vier groepen ingedeeld voor, naar later bleek, het houden van een puzzeltocht door het oude en zéér bezienswaardige deel van de stad. Onderweg moesten we het juiste antwoord proberen te vinden op liefst 16 vragen, waarvan een fors deel betrekking had op de onderweg te bezoeken kroegen en hun geschiedenis, maar zeker ook over de inhoudelijke ( lees: innemende ) kant daarvan! De overige vragen spitsten zich meer toe op de geschiedkundig/culturele achtergronden van de stad met haar gebouwen. Om ca. 18.45 uur werd iedereen verwacht de puzzeltocht veilig voltooid te hebben en daarover op geanimeerde wijze in het bekende café "Den Engel" op de Grote Markt onder het genot van enkele "bollekes" of iets anders na te praten.
Opmerkelijk fris én stevig ter been ging het daarna naar restaurant "De Kleine Post",waar in een uiterst gezellige sfeer van het door iedereen vooraf opgegeven drie gangen diner gesmuld werd. Een prima wijntje, bolleke, biertje, kriekje of frisje hield de tongen goed los en de kelen gesmeerd! Tevens werd hier de winnende groep van de puzzeltocht bekend gemaakt, die collectief een fraaie, door Inge gemaakte ets overhandigd kreeg.
Om ongeveer half twaalf werd de aftocht geblazen met als laatste verrassing, dat de terugweg niet meer als op de heenweg lopend door de 572 meter lange voetgangerstunnel behoefde te worden afgelegd maar een trammetje ons weer keurig op de linkeroever bij de opstapplaats van de bus zou afzetten.
Voldaan ging een ieder in Graauw om ongeveer half één terug huiswaarts met volop leuke herinneringen aan deze bijzonder geslaagde dag!
Een groot compliment voor de organisatie door de Tjercommissie is hier nog eens zeker op zijn plaats!