tjèrdag 2015

Door Rob Hoek

12h00 was het dan eindelijk zover; het jaarlijkse uitstapje begon. We hadden ons verzameld bij het clubgebouw van waar we met een bus richting de Oost-Vlaamse stad Gent vertrokken. In de bus kregen we van Anja en Vivian een lunchpakket. Tijdens de lunch werden we door Hans op de hoogte gebracht wat de dag voor ons in petto zou hebben en kwamen we ook tot de ontdekking dat we gekoppeld werden aan een soort "dag begeleider". Deze zou voor de aankomende uren onze steun en toeverlaat zijn en, zoals Hans het zo mooi verwoordde; "je kunt alles aan je aanspreekpunt vragen maar of je ook antwoord krijgt..."

Na een korte stop, midden op de rotonde in Axel waar Etienne en Katja opgehaald werden, vervolgden we onze reis en werden we door Paul getrakteerd op een zeer diepgaande uitleg over het ontstaan, groeien en bloeien van de stad Gent. Onderwerpen als Karel de 5e, Arteveldestad, textielindustrie, stroppendragers, Het Lam Gods, oorlogsverleden, bouwstijlen en jaartallen werden vlekkeloos behandeld en we waanden ons al snel in het verleden in onze gedachten. Dit bleek een voorproefje te zijn op de rondleiding die we later op de dag zouden krijgen van Paul tijdens een stadswandeling.

In Gent aangekomen, rond 13h00 streken we eerst maar eens neer op een terrasje aan de voet van de Sint-Baafskathedraal voor een welkomdrankje van onze club. Na deze genuttigd te hebben gingen we de kathedraal bezichtigen. Na een klein uurtje verzamelden we ons weer buiten om onze tocht voort te zetten door de stad maar ditmaal niet te voet maar per boot. In 2 groepen werden we opgesplitst en de vaartocht door de diverse watergangen van de Leie en de Schelde met daaraan prachtige bouwwerken was zeer de moeite waard. Gelukkig was het droog en scheen er een zonnetje wat het zeker aangenaam maakte. Het dagprogramma werd vervolgd met een stadwandeling o.l.v Paul. Ik denk dat ik namens ons allen spreek als deze wandeling met uitleg (en zang bij klokke Roeland) over de diverse bouwwerken onze kijk op de stad Gent voor eens en voor altijd veranderd heeft. Met veel passie kregen we uitleg over het Kasteel Gravensteen, de vrijdagmarkt, de gildehuizen, het Belfort, de Dulle Griet, de oude vismijn, het Groot Vleeshuis en nog veel meer. Al wandelend over de Graslei en Korenlei was het al een uur of 18h00 geworden en kwamen we aan bij het restaurant Amadeus in de wijk Patershol waar we een heerlijke maaltijd hebben genuttigd. Met de buikjes vol zijn we tegen 21h30 richting de bus gewandeld en zat deze o zo leuke en gezellige dag er weer op.

Hans, Vivian, Wilfried, Mark, Anja en Hurby, bedankt voor de organisatie!


Klik hier voor nog meer foto's van de tjèrdag.