Joris Malcontent winnaar jubileumeditie Open Graauwse

20e editie Open Graauwse door Henri Jurgens

13 januari 2024 was het zover. De 20e editie van de Open Graauwse tafeltenniskampioenschappen stonden op het programma. Het toernooi was al ruim van tevoren volgeboekt, mede door de aandacht die er vooraf aan is gegeven op de lokale en regionale media. Etiënne heeft ook dit jaar weer het aankondigingsbord van het toernooi bij de dorpsgrens geplaatst en er is in december ook huis-aan-huis geflyerd en zijn daarmee onze sponsoren ook onder de aandacht gebracht.

Dit jaar hadden Vivian en Sterra weer de nodige lekkernijen in hun ovens klaargemaakt, zodat we alle deelnemers aan het toernooi op een gepaste Bourgondische wijze konden ontvangen met koffie en gebak. Omdat vele deelnemers minimaal een uur reistijd achter de rug hadden, werd dit uiteraard zeer gewaardeerd.

Nadat de voorzitter iedereen welkom had geheten, de nodige vrijwilligers bij het organiseren van dit toernooi had bedankt en de toernooiopzet had toegelicht kon er om 12.30 uur worden aangevangen met de wedstrijden.

Verdeeld over 6 poules van 8 deelnemers elk, kon de strijd om de prijzen losbarsten.

In poule 6 bleek de suprematie van Jochem Wiggemansen van TVS te groot, om er voor de poulewinst een spannende strijd van te maken. Voor de plaatsen 2 en 3 was de strijd spannend tot in de laatste speelronde. Burry van Nugteren van Westerzicht (Vlissingen) ging er uiteindelijk met de 2e plaats van door, voor John de Koster en Seyfi Gürdal van Aloysius die op onderling resultaat de plaatsen 3 en 4 bezetten.

Poule 5 werd helaas beïnvloed door het uitvallen na de 6e speelronde van Luuk van de Walle (Aloysius) wegens ziekte, zodat alle onderlinge resultaten uit de uitslagen moesten worden geschrapt. Omdat Luuk de eerste 4 ronden een score van 100% had neergezet, leek hij op weg naar een hoge eindklassering. Omdat Ivo Luijcks van Reynaert (Hulst) alleen tegen Kevin Stevens van Stekene de winst moest laten en de overige partijen allemaal in winst wist om te zetten, eindigde hij zeer terecht als winnaar van deze poule. Jacco van der Hooft (Effect Terneuzen) en Frank van Puijvelde (RDT Lamswaarde) legden uiteindelijk beslag op de plekken 2 en 3.

Poule 4 bleek achteraf een zeer interessante poule met aan elkaar gewaagde deelnemers. Erik Verhelst (Effect Terneuzen) die vooraf best als kanshebber voor de poulewinst kon worden aangemerkt, had duidelijk even nodig om warm te draaien, gezien zijn eerste drie partijen (verlies) en laatste vier partijen (allen winst), waaronder die tegen de uiteindelijke poulewinnaar. Benny van Duyse (Aloysius) eindigde weliswaar als achtste, maar gezien de uitslag tegen bijvoorbeeld de uiteindelijke nummer 2 (Sven van Nugteren van Westerzicht) met game uitslagen van 20-22 en 9-11, kan worden geconcludeerd dat het onderlinge verschil zeer klein was. Paul Remorie van SAR (Kloosterzande) maakte het zijn poulegenoten ook meer dan lastig en sloeg de nodige winstpartijen bij elkaar (3 stuks) en eindigde daarmee gelijk met TVS’ers Nico Wallet en Willem Verwoerd uit Scherpenzeel. Henri Jurgens (Aloysius) verzuimde in de laatste ronde – net als in de reguliere competitie – te winnen van Rienk Janssen (Yerseke) en eindigde daarmee vanwege het onderling resultaat op de derde plaats. Rienk luisterde zijn eerste deelname aan de Open Graauwse dus op met de poulewinst in poule 4.

Club- en teamgenoot van Rienk, Jan Overbeeke, toonde in poule 3 direct zijn taaiheid en reactievermogen door Stefan Thilleman (Effect) in een spannende 3-setter op een zeldzame nederlaag te trakteren. Alleen Winsly Atahide (Reynaert) deed Jan dat na: Hij bleek na 7 ronden de sterkste door al zijn partijen in winst om te zetten. Stefan eindigde als tweede, voor Daniël der Nederlanden (TVA uit Amerongen). Serge Hoek (TVS), Erwin van Laere (Belcrum Breda) en Jan Overbeeke eindigden in de middenmoot met elk 3 winstpartijen voor Jeffry van Beek (Westerzicht) en Huub de Maat (Reynaert). Bij deze merken we wel graag op dat na de ernstige heupblessure die Erwin vorig jaar aan de kant hield, zijn deelname aan deze editie van het toernooi de grootste winst mag worden genoemd.

Poule 2 kent in Paul van Laere (TTV Nijmegen) een deelnemer die elk jaar voor de bovenste plaatsen meestrijdt. Dit jaar heeft Paul het ook weer prima gedaan met uiteindelijk een tweede plaats tussen de sterke Belgische spelers in deze poule. Onbetwist eerste door alle 7 partijen in winst om te zetten is Davy van der Walle van Stekene. Zijn clubgenoot Harald Verschuren nam plek 3 voor zijn rekening. Hans van der Kraan van TTV Goes debuteerde zeer verdienstelijk met een vierde plek en gaf ons al te kennen een mooie toernooidag te hebben beleefd. Op onderling resultaat hield hij TVS’er Rein Schellingerhout net achter zich, gevolgd door Michel Schelfhout (SAR), Dennis Wijsbeek (TVS) en François Baert (Effect) die elk met 2 winstpartijen op onderling resultaat het octet compleet maakten.

Poule 1 beloofde op voorhand al een spannende strijd te worden met de sterke Belgen van STV (Sas van Gent) Geert Daemers en Stefan de Saedeleer, Scherpenzelers Jan van de Beek en Ronald Wiggemansen als belangrijkste uitdagers van topfavoriet Joris Malcontent (SAR). Omdat ook outsiders Gert-Jan van Beckhoven en Rob Wijnen, beiden van Belcrum in deze poule waren ingedeeld, stond vooraf de einduitslag niet vast. En al helemaal niet omdat de thuisspelende oud-winnares Vivian Blanckaert (Aloysius) het achttal completeerde. In ronde 1 moest Gert-Jan direct zijn meerde erkennen in clubgenoot Rob, waarmee evenaring van Gert-Jan’s prestatie van vorig jaar (3e) direct een stuk lastiger zou worden. Stefan’s winst tegen teamgenoot Geert leverde direct het bewijs waarom hij dit jaar zeer terecht in poule 1 ingedeeld stond na zijn winst in poule 2 van het afgelopen jaar. Vivian mocht direct de degens met Joris kruisen en won de eerste game overtuigend met 11-6. Waarschijnlijk was dit direct de wake-up call voor Joris om er een schepje bovenop te doen: Met 11-7 en 11-7 beslechtte hij de partij in zijn voordeel en bleek het gameverlies tegen Vivian achteraf zijn enige. Jan en Ronald deden in hun openingswedstrijd weinig voor elkaar onder. Jan trok aan het langste eind en daarmee de wedstrijd naar zich toe.

Ook in de tweede speelronde bleken de verschillen klein, getuige dat 3 van de 4 wedstrijden in een 3 setter eindigden. Helaas moest Ronald na de vierde ronde met een nekblessure de strijd staken. Zijn wedstrijden tegen Joris, Gert-Jan en Stefan werden daarmee niet meer gespeeld en de eerder gespeelde resultaten ongeldig in de einduitslag verklaard.

Na het tellen van de in de uitslag meegenomen wedstrijden werd toch duidelijk dat Joris met louter winstpartijen uiteindelijk terecht als winnaar van de Open Graauwse editie 2024 mocht worden benoemd. Op onderling resultaat zijn Jan en Stefan als tweede en derde geëindigd. Geert en Rob eindigden met 4 respectievelijk 3 winstpartijen op de vierde en vijfde stek. Gert-Jan op plaats 6 en eervol 7e eindigde Vivian, omdat 4 van haar 6 wedstrijden in de 3e game verloren ging.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking zijn de vrijwilligers Waldy, Marjolein en Emma van de Walle in het zonnetje gezet en met een attentie bedankt voor hun bijdrage aan een geslaagde dag door de bar te bemensen en alle deelnemers en toeschouwers te voorzien van een hapje en een drankje.

De deelnemers die zich hadden opgegeven om deel te nemen aan het mooie buffet dat dit jaar weer verzorgd is door restaurant ‘In het zicht der Schelde’ te Paal hebben tijdens het eten nog gezellig met elkaar kunnen napraten. We mogen concluderen dat de 20e editie van dit toernooi weer een zeer geslaagde dag heeft opgeleverd.

Dorpsstraat 46

4569 AK

@Copyright 2020 ST.Aloysius. Alle rechten voorbehouden